Home Mail    
 
 
  Aktualne vijesti
--------------------------------
Aktualne vijesti
O institutu
Cjenici usluga Instituta
Zavodi
Traži
EURAXESS
Kontakt
Foto galerija
Press Clipping
Linkovi
Lokacija Instituta
Odabir Jezika
Webmail
Korisničko ime

Šifra
ZNANSTVENICI INSTITUTA NA ČETVRTOM SLOVENSKOM VINOGRADARSKO – VINARSKOM KONGRESU
U organizaciji Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, suorganizaciji Poljoprivredno šumarskog zavoda Nova Gorica i Strukovnog društva vinogradara i vinara Slovenije te pod pokroviteljstvom OIV-a (International Organisation of Vine and Wine – Međunarodni ured za lozu i vino) je 25. i 26. siječnja 2012. godine u Novoj Gorici (Slovenija) održan 4. slovenski vinogradarsko – vinarski kongres s međunarodnim sudjelovanjem, na kojem je sudjelovao Marijan Bubola s našeg Instituta.

Glavne teme kongresa bile su revizija sadašnjeg stanja vinogradarstva, vinarstva i rasadničarske proizvodnje u Sloveniji, vizija razvoja u narednim godinama, prilagođenost novim tržišnim uvjetima, zakonska regulativa i EU, organizacija i suradnja između znanstvenih, strukovnih i administrativnih tijela, razvoj vinskog turizma i vinske kulture te marketing i prodaja vina.
 
Opširnije...
 
U 2011. ZNANSTVENICI INSTITUTA ZA POLJOPRIVREDU I TURIZAM OBJAVILI DVA RADA O RAKIJAMA KOMOVICAMA
U 2011. godini znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam dr.sc. Igor Lukić, dr.sc. Sanja Radeka i dr.sc. Đordano Peršurić, u suradnji s kolegama znanstvenicima iz tvornice alkoholnih pića Zvečevo d.d., PTF-a u Osijeku i PBF-a u Zagrebu, objavili su dva rada o rakijama komovicama u cijenjenim međunarodnim časopisima iz područja biotehničkih znanosti citiranim u Current Contents bazi podataka.

U časopisu Journal of the Institute of Brewing objavljen je rad u kojem je razjašnjena raspodjela 120 najvažnijih spojeva arome u različitim frakcijama destilata tijekom tradicionalne alambic destilacije u proizvodnji rakije komovice od muškatnih sorti. Između ostalog, po prvi je puta u svijetu razjašnjen način destiliranja monoterpenskih spojeva: utvrđeno je da najviše koncentracije destiliraju u završnim frakcijama destilata (tzv. frakcije repa) koje se obično odbacuju i ne ulaze u konačan proizvod. Zaključeno je da završne frakcije destilata muškatnih sorti mogu poslužiti kao vrijedan izvor mirisnih monoterpena, te ih je, u slučaju komina i destilata bez izraženijih mana, preporučeno re-destilirati sa slijedećom šaržom radi povećanja voćno-cvjetne arome komovica.
Opširnije...
 
DVOMJESEČNI STUDIJSKI BORAVAK NA PRESTIŽNOM STRATHCLYDE SVEUČILIŠTU U GLASGOWU
Znanstvena novakinja Instituta za poljoprivredu i turizam, Marinela Dropulić Ružić, dipl. oecc, provela je dva i pol mjeseca (29.09. - 16.12. 2011) u poslovnoj školi na renomiranom škotskom Strathclyde Sveučilištu (http://www.strath.ac.uk/). Usavršavanje znanstvene novakinje bilo je organizirano u odjelu za menadžment ljudskih potencijala (Department for Human Resource Management; http://www.strath.ac.uk/hrm/). Program usavršavanja bio je definiran kroz status doktoranda -posjetitelja (visiting scholars), a intencija programa oslanjala se na učenje i suradnju s vrhunskim profesorima i stručnjacima iz područja menadžmenta ljudskih potencijala, s posebnim naglaskom za područje turizma.
Opširnije...
 
REGIONALNA KONFERENCIJA O MOGUĆNOSTIMA ZAPOŠLJAVANJA ŽENA U RURALNIM PODRUČJIMA
Dana 16. i 17. studenog 2011. u hotelu International u Zagrebu održana je Regionalna konferencija o mogućnostima zapošljavanja žena u ruralnim područjima (Regional Conference on Employment for Women in Rural Areas). Organizator konferencije bilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a sve aktivnosti bile su pokroviteljstvom pod Europske komisije (Program Taiex). Na kongresu je sudjelovalo oko 160 učesnika, mahom žena, znanstvenica i poduzetnica, a uvodnim govorom sve prisutne pozdravio je ministar poljoprivrede, gospodin Petar Čobanković. Uz njega skup je pozdravio i predsjedatelj Eu Komisije za Hrvatsku Paul Vandoren.


Opširnije...
 
Filtrirati ili ne filtrirati Djevičansko maslinovo ulje ?

NOVI ZNANSTVENI RAD objavljen U CIJENJENOM SVJETSKOM ČASOPISU iz područja biotehničkih znanosti - FOOD CHEMISTRY


S ponosom objavljujemo vijest da su znanstvenice Instituta za poljoprivredu i turizam, dr. sc. Karolina Brkić Bubola i dr. sc. Barbara Sladonja u suradnji s dr. sc. Oliverom Koprivnjak, znanstvenicom Medicinskog fakulteta u Rijeci, objavile rad Influence of filtration on volatile compounds and sensory profile of virgin olive oils“ (prijevod: Utjecaj filtracije na profil hlapivih tvari i senzorskih svojstava djevičanskih maslinovih ulja“) u jednom od najcjenjenijih i najutjecajnijih časopisa iz područja biotehničkih znanosti - Food Chemistry. Ovaj znanstveni časopis objavljuje originalne znanstvene članke na području kemije i biokemije hrane i sirovina. Prema Izvještaju o citiranosti časopisa za 2010.g. (Thomson Reuters Journal Citation Reports), Food Chemistry je časopis s vodećom citiranosti u svjetskoj znanosti na području biotehničkih znanosti (ISI faktor odjeka: 3,458; a petogodišnji ISI faktor odjeka: 3,922).

Opširnije...
 
SUSRET VINOGRADARA I VINARA „SABATINA 2011“
U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, u Zadru se proteklog tjedna od 3. do 6. studenog 2011. održana 21. Međunarodna manifestacija vinara i vinogradara – „Sabatina 2011“, koja se tradicionalno održava svake godine u mjesecu listopadu kao svečanost završetka berbe grožđa. Ova prestižna manifestacija vinara i vinogradara održana je pod . visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. sc. Ive Josipovića i Vlade RH. Uz dvjestotinjak vinogradara i vinara, „Sabatinu“ je u kongresnoj dvorani hotela „Kolovare“ u Zadru, popratilo velik broj znanstvenika iz prestižnih znanstveno istraživačkih institucija Republike Hrvatske, među kojima je bio i naš Institut za poljoprivredu i turizam. Uz sudionike iz svih krajeva Hrvatske iz znanosti i struke, na ovogodišnjoj „Sabatini“ sudjelovali su među ostalim, gosti iz Francuske, Austrije, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.
Opširnije...
 
ŠUMARSTVO I POLJOPRIVREDA HRVATSKOG SREDOZEMLJA NA PRAGU EUROPSKE UNIJE
Od 13. – 14.10.2011. u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu je održan znanstveni skup pod nazivom „Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog sredozemlja na pragu Europske unije“. Skup je organiziran od strane Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo i Znanstvenog vijeće za zaštitu priroda pri HAZU-u. Uz to ponosni smo spomenuti da je Institut za poljoprivredu i turizam bio jedan od suorganizatora kongresa čime se svrstao u eminentnu zajednicu institucija koje imaju čvrst temelj u znanstvenom promišljanju hrvatske budućnosti.

Ova tema znanstvenog skupa bila je odabrana kako bi ukazala na potencijale i vrijednosti šumskih ekosustava koji se prostiru na gotovo polovici ukupne površine šuma i šumskih zemljišta Republike Hrvatske. S druge strane, ni na jedno područje nije se tijekom naše povijesti vršio takav antropogeni utjecaj kao na sredozemno. Stoga je bila namjera organizatora, da upravo u godini u kojoj Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti proslavlja 150. rođendan i u godini koju je UN proglasio Godinom šuma, progovoriti o vjerojatno najugroženijim šumskim ekosustavima u našoj zemlji, njihovoj prošlosti, a posebice o sadašnjosti i budućnosti.
Opširnije...
 
Natječaj za izbor na sistematizirana radna mjesta na neodređeno vrijeme:
  1. znanstveni suradnik, područje biotehničkih znanosti, polje prehrambena tehnologija, za rad u Vinarskom laboratoriju i na znanstvenom projektu „Valorizacija resursa vinove loze (Vitis sp.) i banka gena“, 1 izvršitelj
  2. znanstveni suradnik, područje društvenih znanosti, polje ekonomija, za rad na znanstvenom projektu „Valorizacija selektivnih oblika turizma u održivom razvitku ruralnih prostora“, 1 izvršitelj.
Opširnije...
 
XXII MEĐUNARODNI BIENALNI KONGRES CROMAR 2011
U organizaciji Hrvatske udruge za marketing – Cromar i Sveučilišta „Juraj Dobrila“, Odjela za ekonomiju i turizam u Puli održan je od 06. – 08.10.2011., 22. međunarodni bienalni kongres - Cromar 2011. Ovom prilikom važno je napomenuti da Hrvatska udruga za marketing još od 1991. godine potiče primjenu marketinga u svekolikom razvoju Republike Hrvatske te da radi ostvarivanja marketinških ciljeva organizira domaće i međunarodne stručne i znanstvene skupove u području teorijske i primijenjene marketinške znanosti. Upravo stoga smatramo jako bitnom činjenicu da djelatnici Zavoda za turizam Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, već dugi niz godina imaju priliku prezentirati svoje znanstvene radove iz područja marketinga u turizmu na ovakvom jednom bitnom kongresu.
 
Opširnije...
 
„Knjiga dr.sc. P. Ružića „Ruralni turizam“ kao putokaz svim sudionicima ruralnog turizma“
Institut za poljoprivredu i turizam kroz svoju izdavačku djelatnost predstavlja drugo prošireno izdanje knjige „Ruralni turizam“ autora dr.sc. Pavla Ružića. Ovo je autorova sedma knjiga koja predstavlja sistematizaciju dugogodišnjeg istraživačkog i znanstvenog rada na području ruralnog turizma. Karakteristična je po bogatim ilustracijama i primjerima iz ruralnog područja Istarske županije.
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 61 - 71 od 71
Aktualne vijesti | O institutu | Cjenici usluga Instituta | Zavodi | Traži | EURAXESS | Kontakt | Foto galerija | Press Clipping | Linkovi | Lokacija Instituta |
Banner