Home Mail    
 
 
  Aktualne vijesti arrow Zavodi arrow Pokusno polj. imanje
--------------------------------
Aktualne vijesti
O institutu
Cjenici usluga Instituta
Zavodi
Traži
EURAXESS
Kontakt
Foto galerija
Press Clipping
Linkovi
Lokacija Instituta
Odabir Jezika
Webmail
Korisničko ime

Šifra
Pokusno poljoprivredno imanje Ispis E-mail
Pokusno poljoprivredno imanje Instituta za poljoprivredu i turizam vrlo je vrijedan resurs koji služi kao znanstveni istraživački poligon znanstvenicima Instituta i predstavlja infrastrukturnu podršku na kojoj se zasniva kompletan znanstveno istraživački rad na području vinogradarstva, vinarstva, maslinarstva i povrćarstva. Cijelom svojom površinom pokusno poljoprivredno imanje predstavlja zelenu oazu koja u svakom trenutku može biti poligon za učenje i susrete učenika poljoprivrednih škola, stručnjaka i znanstvenika iz Republike Hrvatske i inozemstva te kao takvo imanje predstavlja veliku vrijednost koja oplemenjuje radnu svakodnevicu Instituta za poljoprivredu i turizam. Pokusno poljoprivredno imanje Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč danas čine vinogradarski nasadi, nasadi maslina, nasadi smokava, ratarske površine i slobodne zelene površine.

Vinogradarski nasadi dijele se na stare i nove nasade. Unutar starih nasada imamo kolekciju sorata, nasad uzgojnih oblika, selekcijski nasad muškata ruže, nasad stolnih sorata. Ukupna površina starih nasada je 2,4 ha.

Nove vinogradarske nasade čine nasad autohtonih sorata vinove loze i nasad stranih sorata. Ukupna površina novih nasada je 1,2 ha.

Kolekcijski nasad sorata podignut je 1985 / 86. godine. Podignut je sa ciljem istraživanja na tada vodećim stranim i domaćim sortama i klonovima. U nasadu imamo imao 50 sorata i klonova.

Razmak sadnje 2,70 x 1,10 m. Uzgojni oblik u početku je bio dvokraki Gyot i onda se 1998. godine formirao na Kordonac kratkog reza.

Nasad uzgojnih oblika i selekcijski nasad Muškata ruže podignuti su u razdoblju od 1990 / 91 godine. Nasad uzgojnih oblika podignut je s ciljem pokusa na sedam načina uzgoja vinove loze i to na 3 sorte u 3 ponavljanja. Načini uzgoja bili su dvokraki Gyot, Kordonac kratkog reza, Kordonac visoki, Uski redovi, GDC uzgoj, Udvojeni redovi ( Filari binati ) i Lyra.

Sorte u nasadu u bile Malvazija Istarska, Cabernet Sauvignon i Chardonnay.

Selekcijski nasad Muškata ruže porečkog podignut je u istom periodu s ciljem istraživanja te poznate autohtone sorte. U nasadu se posađene sorte Cabernet Savignon i Hrvatica kao oprašivači.

U razdoblju 1997 / 98. godine posađen je nasad stolnih sorata sa ciljem izučavanja i odabira stolnih sorata za potencijalni uzgoj u agro – ekološkim uvjetima Istre. Nasad sačinjavaju tada vodeće strane sorte. Nasad je podignut na uzgojnom obliku modificirani Gyot razmaka 2,5 x 2,5 metara. U nasadu ima 15 sorata i klonova.

Najnoviji vinogradarski nasadi podignuti su 2006. godine i to je nasad autohtonih sorata na površini od pola hektara na uzgojnom obliku Istrak razmaka sadnje 2,5 x 0,8 metara. Nasad sačinjavaju vodeće autohtone sorte sa istarskog područja.

2007. godine podignut je nasad stranih sorata i klonova vinove loze. Odabrane su sorte na kojima znanstvenici Instituta mogu istraživati najpoznatije svjetske sorte i klonove u agro – ekološkim uvjetima Istre.

Nasadi maslina

Stari nasada maslina podignut je 1992 / 94. godine. Razmak sadnje je 6 x 6 metara. U nasadu ima 13 sorata maslina iz područja Hrvatske, Italije, Francuske sorata, a od domaćih što stranih što domaćih autohtonih sorata. Nasad služi za znanstvena istraživanja koja provode znanstvenici Instituta. Nasad ovih 13 sorata nalazi se na površini na 0,40 hektara i ima 110 stabala.

Novi nasad maslina podignut je 2008. godine. Novi nasad – kolekcijski nasad autohtonih sorata ima razmak sadnje 6 x 6 metara. Nasad služi za najnovija i aktualna znanstvena istraživanja autohtonih sorata maslina znanstvenika u Institutu. Nasad je podignut an površini od 0,50 hektara sa 127 stabala.

Nasadi smokava

Podignut je 1988 / 92. godine. Površina nasada je 0,30 hektara. Nasad je podignut kao prvi plantažni nasad na području Istre. U nasad postoji 10 do 15 raznoraznih sorata i tipova smokava i nasad je podignut sa željom da sa načine pomaci u razvoju te kulture u Istri.

Ratarske površine

Na ratarskim površinama Instituta zadnjih 8 godina sijala se durum pšenica. Ukupne površine sadnje bile su 10 – 12 hektara. Institut je u suradnji sa Poljoprivrednim institutom Osijek provodio veliki projekt ispitivanja pogodnosti uzgoja durum pšenica u Hrvatskoj.

Na ratarskim površinama imanja Instituta rađeni su pokusi na sortama krumpira koje su bile kandidati za ulaz na sortnu listu Republike Hrvatske.

Institut uz istraživanja na prethodne dvije kulture na svojim ratarskim površinama provodio je istraživanja na dalmatinskom buhaču. Dalmatinski buhač je svjetski poznata aromatična biljka koja se koristi u biološkoj zaštiti bilja.


Park šuma

Unutar zelenih površina Instituta nalazi se i stoljetna park šuma borova. Ova park šuma ima velik pejzažni značaj vezana uz lokaciju Instituta koja je u neposrednoj blizini užeg sjedišta grada Poreča.


Kontakti
Elvino Šetić dipl. ing. agronomije
Voditelj pokusnog poljoprivrednog imanja
Telefon: 00385 52 408 335
Fax: 00385 52 431 659
e-mail: elvino@iptpo.hr

 
 
Aktualne vijesti | O institutu | Cjenici usluga Instituta | Zavodi | Traži | EURAXESS | Kontakt | Foto galerija | Press Clipping | Linkovi | Lokacija Instituta |
Banner